Voeding

Het hoofdvoer van de gouldamadine, bestaat voornamelijk uit zaad. Een goed tropenmengseltropenzaad (50%) gemengd met wit zaad (20%), millet (10%), onkruidzaad (10%) en wildzangzaad (10%).  dit is voldoende en deze zijn volop beschikbaar op het internet en in de winkel. Ook houden de vogels van meelwormen, kiemzaad, eivoer, en  trosgier dat vinden de  Gouldamadines  niet alleen lekker, maar het zorgt er ook voor dat ze wat te doen hebben en zo dus minder snel gaan vervelen.   Ook dient er altijd grit en maagkiezel in de volière of broedhok aanwezig te zijn. Zo worden de zaden in de maag van de vogels beter vermalen. En vergeet de ei schil niet! Zeker belangrijk voor als na de kweekperiode  Ook dient er altijd voldoende water aanwezig te zijn en dit ook elke dag te verversen.  veel gouldamadine kwekers  bieden 1 keer in de week water aan die ze mengen met  multivitaminen of Vitamine A.

wilde zaden

Paardenbloem 

Het zaad van dit bij iedereen bekende “onkruid” wordt door veel vogels met graagte gegeten.
De zaadjes kunnen het beste worden geoogst als de bloem is uitgebloeid en de witte pluisjes net zichtbaar zijn.
Als u dan de knoppen verzamelt en de witte pluimpjes er afknipt, kan het zo aan de vogels worden gegeven.
Ze zijn er dol op en voeren er hun jongen goed mee. De paardenbloem is een vroegbloeier en in het voorjaar tot eind mei te oogsten.

Perzikkruid

Misschien niet direct zo bekend maar het komt toch veelvuldig voor, vooral op braakliggend terrein. De zaadtrosjes zijn vanaf juli tot in de herfst gemakkelijk te oogsten.
De stengel kan het beste worden afgeknipt onder het zaadtrosje. De plant vormt dan een nieuwe oogst.
Het zaad kan ook worden gedroogd om er een wintervoorraad van aan te leggen.

Vogelmuur 

Mogelijk het meest bekende en gevoerde onkruid aan onze vogels. Het komt overal voor en meestal worden de groene blaadjes gevoerd.
De vogelmuur met de witte bloempjes is geschikt om aan de vogels te geven. Het voordeel van dit onkruid is dat dit het gehele jaar kan worden geoogst.

Een andere variëteit die veel op vogelmuur lijkt bezit roze bloempjes en is voor onze vogels giftig; dus toch oppassen als u niet zeker weet met welke soort u te maken heeft.

Bijvoet
Daar dit onkruid een voorkeur heeft voor zandige grond is het meestal te vinden in bermen, bosranden, tuinen en braakliggende grond. Bijvoet heeft talrijke kleine gele tot roodbruinachtige bloempjes die tegen de stengels staan en ze verspreiden een aangename geur. De bijvoet bloeit van juli tot november. Als de zaden rijp zijn kunnen die met de blote hand van de stengels worden gestroopt. Ook kan de struik in zijn geheel worden ophangen in de volière. Bijvoet is één van de oudste bekende geneeskrachtige kruiden tegen allerlei kwalen.

Melkdistel
Ook een veel voorkomend onkruid. Het heeft kleine gele bloempjes en kan op dezelfde manier worden geoogst als de paardenbloem. Het is vanaf juni tot in de herfst te oogsten.

Grassoorten
En natuurlijk niet te vergeten de verschillende grassoorten die in ons land voorkomen. Ze kunnen allemaal aan de vogels worden gevoerd en daar niet alle grassoorten tegelijk bloeien en dus rijp zijn, zijn ze van het voorjaar tot in de herfst te oogsten.

Eivoer
Omdat de zaadmengeling alleen plantaardige eiwitten bevat zal alleen een zaadmengeling nooit in de volledige behoefte voor groei en onderhoud van een Gouldamadine kunnen voorzien. Daarom is het noodzakelijk om als aanvulling op het zaadmengsel een eivoer toe te voegen om de tekorten die in het zaadmengsel optreden aan te vullen. Het eivoer bevat vitaminen, mineralen en dierlijke eiwitten met alle essentiële aminozuren die in onze zadenmengeling te weinig voorkomen. Omdat eivoer dient om de tekorten van de zaadmengeling aan te vullen, is het belangrijk dat het gehele jaar door eivoer wordt verstrekt en zeker in de rui- en kweekperiode. Eivoer is de grote bron voor de nodige vitamines voor de Gouldamadine, maar deze kunnen ook via diverse vitaminepreparaten toegediend worden, nu gebruik ik een nieuw product die ik bij mijn Gouldsamadine geef :Gold 4 birds booster dit product bevat aminozuren gecombineerd met de alle beste vitamines. Speciaal ontwikkeld voor tropische vogels. Gebruik dit voor een goede conditie van je vogels, het stimuleert de lever, de bevedering, de kweek ( vitamine E) en de rui.

Extra voeding

 

Extra eitwitten van dierlijke voedingsstoffen.
Om een juiste optimale groei te verkrijgen moet de Gouldamadine de beschikking  hebben over de dierlijke eiwitten. In een goed eivoer zitten voldoende dierlijke eiwitten, maar toch willen de meeste kwekers nog iets extra’s geven. Als dierlijk eiwit daarom word dan meestal diepvries pinkies en/of buffalowormen  aan het eivoer toegevoegd.

 Gammarus

 

Honing
Honing is een natuurlijk product dat voor ongeveer 80% uit suikers bestaat en is een product dat door bijen wordt gemaakt uit de nectar van bloemen. Honing is een rijke energiebron en één van de oudste door de mens gebruikte voedingssupplementen. Het stimuleert de stofwisseling en heeft een ontgiftende en ontstekingsremmende werking. Vloeibare honing kan worden toegediend door toevoeging aan het eivoer dat er rul mee gemaakt kan worden.

Groenvoer  ik geef ze 1 keer per week geraspte broccoli en wortel.

Translate »