Baardmannen

 

 

 

 

De baardman is een rietvogel. Het mannetje heeft karakteristieke ‘bakkebaarden’. Het heldere bellende roepje is te horen vanuit het riet. In de winter zwerven baardmannen rond en kunnen dan ook gevonden worden in kleinere rietvelden. Buitelend tussen de riethalmen verzamelt deze behendige kleine vogel insecten.

De broedt tijd van de Baardmannen is van eind maart – april en heeft twee en soms drie legsels met meestal 5-7 eieren, soms tot 12. In één jaar kan een paartje tot wel 20 jongen grootbrengen. Broedduur: 12-13 dagen, Het nest wordt gemaakt in dichte riet- en zeggevegetatie, meestal laag bij de grond. De jongen zitten 13-14 dagen op het nest voor ze uitvliegen.

als basisvoer een zaadmengsel voor Europese cultuurvogels nodig (wildzangzaad). Naast het basisvoer kan men universeelvoer en wat dierlijk voedsel geven, zoals, diepvries pinky’s, buffalo’s en ook af en toe wat mierepoppen worden graag door hun opgenomen

De baardman is een beschermde inheemse diersoort. Net als alle andere vogels die van nature in het wild in Nederland voorkomen, zijn baardmannetjes beschermd op grond van de Europese Vogelrichtlijn. De bescherming van de baardman is in Nederland geregeld in de Wet natuurbescherming. Dus ring je baardmannen jonge met de officiële ringen met een breuklijn er in. Deze ringen kun je bestellen bij je vogel vereniging. Ring je deze vogels niet correct? Kan je bij een Eventuele controle een hoge boete krijgen per vogel die niet correct is geringt.